top of page

TRIMNING 

Finding Inspiration in Every Turn

TRIMNING UTFÖRS PÅ STRÄVHÅRIGA PÄLSAR/RASER

Men även på vissa spanielraser, trimmar man vissa delar på kroppen. 

ATT TRIMMA ÄR ATT HANDPLOCKA DE TÄCKHÅR SOM SLÄPPT FRÅN HÅRROTEN

En del kallar det mognad, men när mognar en trim päls?  

VI TRIMMAR REGELBUNDET FÖR ATT FÅ EN RULLANDE PÄLS

Vi strippar sällan, detta för att pälsen ska fylla sin funktion mot smuts och väta. 

Vilket gäller i stort alla trim hundar. 

IMG_1618.jpeg

Trimning 

Vad är skillnaden mellan trimning och klippning?

Att trimmar en hund är benämningen på handplockning av päls som släppt från hårroten, hunden börja fälla pälsen självmant. 

De hund raser vi använder maskin och sax på är, raser med päls som i regel växer konstant och som man använder maskin eller sax för att forma pälsen. 

Vilka raser trimmar man?

Alla terrier raser är framavlade med en trim päls, vilket gjordes för att de skulle kunna fungera obehindrat när man jagade, av flera orsaker. 

Men även en del spaniel raser är det en mix av trimning och formklippning. 

En del mix hundar idag som tex labradoodle framför allt, men också goldendoodle kan få en trim päls, detta pga att retrievers har täckhår. 

Är det skillnad mellan att strippa eller trimma? 

Ja att strippa ner en hund är att plocka ner all trim päls, alltså både de strån som släppt från hår roten men även de strån som inte släppt, de som ska vara kvar, här upplever hunden i regel det lite obehagligt, och många säger då att pälsen inte är "mogen", vilket inte är sanningen, kvar under är bara underullen och den kommer då inte fylla den tänkta funktionen utan bara suga åt sig all smuts och väta istället. 

Vad är då en "mogen" päls? 

All päls mer eller mindre "mognar" släpper (de strån som ska bort enligt hunden päls cykler och inte de vi "vill" plocka) redan inom en månad, päls vi upptäcker i hemmet på tex kläder, soffor etc. De är dom strån vi ska plocka och för att få pälsen att fylla sin tilltänkta (fram avlade) funktion, trimmar vi ofta för att få till ett lager av strån som täcker underullen och håller hunden varm, sval, från smus och från väta oavsett de regnar eller snöar. 

En trim päls som man trimmar regelbundet, skapar man en sk rullande päls, en päls med flera lager av hårstrån i olika längder och för varje gång man trimmar, stimulerar man tillväxten för ett nytt hårstrå (många raser kan ha upptill 15 hårstrån i en hårsäck), då förstår man hur många "bra" lager man kan få fram på de flesta, för individen spelar ju också skillnad, precis som hos oss. 

Men detta gäller inte min "vardagshund", eller?

Jo även vardagshunden som inte ställs ut eller jagas med behöver en päls som håller mot smuts och väta, och man slipper ha så mycket löst hår liggandes överallt i hemmet och på kläderna. 

Kan en trim päls ha underull?

Nästan alla trim hundar har underull, förutom tex Jack Russel som har en broken päls, det menas att den inte har underull. Sen kan olika raser ha mer eller mindre underull och oftast ser man de hundar som är avlade för show, i regel har mer underull för att man vill ha tex mer benhår och skägg, men all den ullen kommer då att finnas på hela hunden och här är det oerhört viktigt (vilket alla ska göra iof) att underullskamma underullen så att den inte tar överhand, för om man trimmar, låt säga bara två ggr/år, kommer täckhåren få de jobbigt att jobba sig upp genom all ull och här skapar man också ett problem om man har låtit sin hund bli nerstrippad. Täckhåren finns kvar, de har sina hårsäckar, men de får det "tufft" att jobba sig igenom all tjock underull för att ta sig upp, men om vi har en rullande päls, vi trimmar regelbunden och väcker ett nytt strå varje gång, har de en en hel motorväg tillsamman med andra strån att ta sig upp. 

Olika strukturer på pälsar som växer? 

Oavsett om man strippar ner, har rullande päls eller klipper ner en trimpäls med maskin, kommer hunden har kvar sin trimhår i de hårsäckar som innehåller täckhår. Men om man inte underhåller underullen och trimmar för sällan, så kommer man "bara" att känna ull, men där under ligger de ett par strån. Men underhåller man inte trimningen kommer de heller inte att finnas många. Samma sak gäller om vi nu skulle välja att klippa, så har hunden sin täckhår kvar, de försvinner inte, men de hundar som med tiden eller direkt efter man börjat klippa känns "mjuka" har i regel sämre tillväxt av täckhår och kommer då alltid vara lite mer svår trimmade och känna väldigt mjuka. 

Hur ofta bör hunden badas?

En trim hund behöver inte badas lika ofta som en päls hund, då trim hundars täckhår är av en annan struktur, men för att den ska hålla sin funktion även här, så behöver pälsen tvättas mellan varven för att fortsätta vara glatta, ett strå som får smuts och väta att rinna av, samma gäller hundar med dubbelpäls.

Att tvätta med schampo en gång i månaden är en bra tumregel.

Ju renare päls desto bättre funktion. 

Kan en trim ras få tovor? 

Ja varför att de med mycket underull och med mycket benhår, bröst/mag hår och skägg. Så regelbunden borstning på de ställena, underullskam där de täcker trim strån och regelbundet bad, förhindrar att pälsen tovar sig, för även smutsig päls tovar sig pälsen sig lättar, strån. liksom hakar fast sig i varandra, som hos oss. 

Kan man trimma en ren päls?

Ja absolut, att man inte kan trimma en "smutsig päls" eller att man badat för nära inpå trimning, inte får pälsen att släppa är en myt.

Samma som att en päls måste vara mogen och att de tar ca 6 månader att nå dit är också en myt. Pälsen är "mogen" så snart ett strå har slätt, då fäller hunden hår. 

När vi badat en trim päls, sluter sig hårstråt (de gör alla pälsar oavsett typ, lika hos oss människor), trim pälsens strå blir glatt, har som ett hölje.

De blir då svårt att få grepp om stråna, de glider lätt genom fingrarna, men då finns det hjälpmedel för detta.

Kalk block som man drar över pälsen, löst kalkpuder som man kan strö över pälsen och- eller på händerna, då får man lätt grepp om stråna igen. För att underlätta ytterligare om man brukar använda bara fingrarna, kan man ta på trim kondomer eller använda olika trim knivar, vad man nu är van och bekväm med. 

Att hålla efter? ​

Rakade tassar ovan och undersida samt mellan tårna kan göra stor skillnad för hundar som har problem med furunkulos, det är lättare att hålla rent och torrt. 

För hundar med päls så kan det underlätta vintertid att hålla tassarna rakade för att inte få snöbollar mellan tåran, vilket gör det svårt för hunden att gå. 

Kan man underhålla själv? ​

Regelbunden trimning för att hålla en rullande päls kräver minst 4-6 besök per år, beroende på ras, pälsmängd och vad vi önskar göra med hunden, är det en familjehund endast eller används hunden på jakt och- eller ställs ut. Är det för utställning kommer det oftast att behövas trimmas, små plockas i underhållande syfte så har behöver man kanske trimma minst en gång i månaden, kanske den del hemma och en del hos en frisör. 

Trimning

Our Clients

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER

JAG FÖRSTÅR
bottom of page