KLIPPNING
Finding Inspiration in Every Turn
KLIPPNING AV PÄLS GÖRS OFTAST PÅ DE HUNDAR SOM HAR EN PÄLS SOM STÄNDIGT VÄXER
- även om vi ibland klipper dubbelpälsade hundar
VI ANVÄNDER SAX OCH MASKIN MED ELLER UTAN DISTANSER
- för att få önskad längd efter de du som kund önskar
VI REDER INTE UT TOVOR DÄR TOVORNA TÄCKER STOR DEL AV HUNDEN
- av många skäl och ett är av hänsyn till hundens obehag
KLIPPNING
Vilka pälsar växer?
Det är pälsar som ständigt växer och behöver regelbunden klippning, oftast är det dessa pälstyper som man pratar om, som är "allergivänliga". Dessa pälsar klipps mellan 5 till 12 veckor i regel, det beror på hur snabb tillväxten är, de flesta av pälsarna är som vårat hår, växter ca 1.5-2.0 cm i månaden, sen finns det pälsar (hår) som växer fortare eller långsammare. Ju längre längd på pälsen, desto mer underhåll och oftare. Dubbelpäls är en päls med tjock underull och har täckhår, den växer till en förutbestämd längd.
Sen har vi trimpäls, den päls som handplockas och där finner vi de flesta hundar under terrier ras och en del spaniel raser, men även blandraser som har någon typ av denna ras i sig kan få en trim päls, som tex labradoodle (kommer från labradoren som också har underull och strävare täckhår).
Alla pälsar är väl genomtänkta när alla raser skapades, detta för att pälsen skulle/ska fylla den tilltänkta funktionen.
Hur lång kan en päls bli som växer?
Längd och pälstyp är genetiskt förutbestämd, precis som färg.
Precis som hos oss människor, så kan två helsyskons hår skilja sig, en får långt hår som ständigt växer och kan växa ner till rumpan och den andra får strax nedanför axlarna innan tillväxten börjar avta och når aldrig ner till rumpan. En Yorshireterriers päls tex växter ständigt och en Golden retriver avtar efter ca 10-15 cm är uppnådd.
Enkel päls eller dubbelpäls vad är skillnad?
Enkelpäls menar man en päls som ständigt växter och inte har underull, av samma benämning som en sibiern huskyn tex.
Men även en päls som växer som hos pudel, yorkshireterrier mfl. kan ha ull som växer i samma hårsäck som de vanliga strået, mer eller mindre.
Dubbelpäls är en päls med tjock underull och har täckhår, den växer till en förutbestämd längd, tex på raser är Samojed, Pomeranien, Schäfer och Sibirien Husky, men dessa har lite olika typer av dubbelpäls, en del håller mot mer kyla och väta än andra. Sen har vi trimpäls, den päls som handplockas och där finner vi de flesta hundar under terrier ras och en del spaniel raser, men även blandraser som har någon typ av denna ras i sig kan få en trim päls, som tex labradoodle (kommer från labradoren som också har underull och strävare täckhår).
Alla pälsar är väl genomtänkta när alla raser skapades, detta för att pälsen skulle/ska fylla den tilltänkta funktionen.
Kan en enkel päls ha underull?
Enkelpäls menar man en päls som ständigt växter och inte har underull, av samma benämning som en sibiern huskyn tex.
Men även en päls som växer som hos pudel, yorkshireterrier mfl. kan ha ull som växer i samma hårsäck som de vanliga strået, mer eller mindre. De ligger inte som ett undertäcke av ull som hos pomeranien tex. Dessa raser har sin ull och täckhår i separata hårsäckar, och fyller olika funktioner. Samma gäller trim pälsar.
Klippa i en dubbelpäls?
En tumregel är att man inte klipper i en dubbelpäls, av flera orsaker. Dels är det för att dessa pälsar fäller och sätter nytt hår helt olika från de pälsar som ständigt växer, de går i cyklar. De finns även raser som lätt kan få reaktion som Alopecia (samma som människor). Detta är en autoimmun sjukdom, som finns genetiskt hos individen, vad som triggar vet man inte riktig (inte hos någon art), men hos hund ser man att den uppkommer vid total nerklippning till hud. Så alternativ vid klipp av dubbelpäls är att hålla sig ett par cm ovan ullen.
Hur ofta bör hunden badas?
Alla pälsar behöver badas med schampo, de exponeras precis som oss av damm, partiklar, pollen etc.
Balsam är först och främst för att sluta hårstråna igen och få håret glatt så att de inte fastnar smuts mm i pälsen, men den är också mjukgörande och underlättar när man reder ut håret.
Päls som klipps, varje vecka eller varannan.
Dubbelpäls och trim pälsar, ca 1 ggr/mån.
Att vi inte kan schamponera en hund ofta är en gammal myt, de har samma typ av hårstrån och hud som oss människor. De är ph värdet som skiljer oss lite ifrån. Ren päls och hud är A o O för hundens välbefinnande på många plan.
Hur reder man ut tovor?
Red aldrig ut tovor i en smutsig päls. Som hos människor, har små "fjäll" rest sig från stråt, där smuts fastnar och lättare skapar tovor, de hackar i sig i varandra. Bada och använda balsam eller utredningsbalsam och försök försiktig reda ut tovan eller under löningen så red ut. Om det blivit många tovor och som sitter tajt, bör man klippa ner och inte försöka att reda ut, av flera orsaker, bl.a så är det oftast obehagligt för hunden och pälsen reagerar med domino effekt, ju mer du försöker reda ut i smutsig päls, så har du ännu värre "dagen efter".
Kan man klippa och borsta i en smutsig päls?
Man bör alltid klippa och borsta i en ren päls, men fungerar utmärkt att borsta för att hålla efter mellan baden.
Att hålla efter?
Läs på vad rasklubbarna skriver om pälsvård, är det en blandras, läs på de raser som din hund är mixad med på varje rasklubbs sida, passa även på att läs om vilka egenskaper specifika raser har, så får man kanske veta och förstå sin hund lite mera.