top of page

KLIPPNING 

Finding Inspiration in Every Turn

KLIPPNING AV PÄLS GÖRS OFTAST PÅ DE HUNDAR SOM HAR EN  PÄLS  SOM STÄNDIGT VÄXER

 - även om vi ibland klipper dubbelpälsade hundar

VI ANVÄNDER SAX OCH MASKIN MED ELLER UTAN DISTANSER

- för att få önskad längd efter de du som kund önskar

VI REDER INTE UT TOVOR DÄR TOVORNA TÄCKER STOR DEL AV HUNDEN 

- av många skäl och ett är av hänsyn till hundens obehag

IMG_1849.jpeg

KLIPPNING 

Vilka pälsar växer?

Hundars klor växter ungefär lika fort som hos oss människor, en del hundar slipar sina klor väldigt bra själva och en gör det inte, så därför är det viktigt att se till att vi håller efter så att inte klorna blir för långa. När det blir för långa börjar det vika sig åt sidan, vilket innebär mer eller mindre smärta och långvarigt kan leda till atros. Känslan är ungefär som om vi skulle använda skor som är ett par nummer för små. 

Hur lång kan en päls bli som växer?

Du bör klippa hundens klor ungefär en gång i veckan eller varannn. Om din hund sliter mycket på klorna naturligt kan du klippa mer sällan. Det är dock bättre att klippa lite och mer ofta än tvärtom.

Enkel päls eller dubbelpäls vad är skillnad? 

På vita klor ser man lätt pulpan, men svarta klor är inte heller så knepiga att klippa. Klipp tunna skivor i taget tills du har lärt dig hur mycket du vågar ta. När du närmar dig pulpan ändras klon och blir gråare och lite mjölig i konsistensen. Fortsätt klippa, men bara en tunn bit till.

På ljusa klor ser man också den rödaktiga pulpan som växer med ut i klon. Klipp strax utanför denna. På svarta klor ser man inte pulpan, då får man klippa bitvis ända tills man ser en svart ring med en vit prick i mitten, det är början av pulpan. Klipper du sällan växer pulpan med längre ut i klon.

Kan en enkel päls ha underull?

Om man bara råkar klippa i spetsen på pulpan så är det ingen fara. Hunden känner en lätt smärta som snabbt går över. Om du däremot råkar klippa längre ner på pulpan så upplever hunden en värre smärta som inte går över lika snabbt. Du kan då även behöva uppsöka veterinär, men de är sällan detta sker. Om du klipper i pulpan använd potatismjöl om du inte har blodstopp hemma. 

Olika strukturer på pälsar som växer? 

Hur vet man att en hund har för långa klor? Jag skulle säga att klorna är för långa när klorna nuddar marken när hunden står normalt, håll efter klorna så de aldrig når marken. Genom att belöna och berömma din hund efter kloklippningen blir det till en positiv erfarenhet. Hundars klor slits olika beroende på underlag och hur de rör sig. För långa klor kan besvära hunden och lättare skada klokapseln.

Hur ofta bör hunden badas?

Tänk dig att din hund står med tassen i marken – snittet som du klipper ska ha samma vinkel som klon möter marken. Lyft tassarna som man lyfter en häst hov, som när hunden böjer på benet. Då får du också rätt vinkel och hunden upplever det mera bekvämt. 

Hur reder man ut tovor? 

Har pulpan blivit för lång klipper du så långt du kan med en klotång för att därefter klippa igen ofta, varje eller varannan vecka brukar passa bra (observera att olika hundars klor växer olika snabbt och nöts ner olika snabbt). Däremellan kan du fila med fil eller kloslip, regelbundet, för att stimulera pulpan till att dra sig tillbaka.

Kan man klippa och borsta i en smutsig päls?

Bli fasthållen eller att hålla i hunden är stor skillnad – Vänj hunden vid att du tar tag i halsbandet och inte hålla fast hunden runt kroppen (som att bli fast i en sovsäck, då vill man komma loss), lyft upp ett ben i taget medans den andra håller i halsband Det finns olika sätt man kan välja om det fungerar mellan dig och hunden, som stående, sittande eller liggande. Men de flesta tycker att stå är det enklaste och en osäker hund uppskattar det bäst.

Men vänj din hund vid att du ibland lyfter och bär den och att vi håller på med tassarna utan att hålla fast. 

Att hålla efter? ​

Rakade tassar ovan och undersida samt mellan tårna kan göra stor skillnad för hundar som har problem med furunkulos, det är lättare att hålla rent och torrt. 

För hundar med päls så kan det underlätta vintertid att hålla tassarna rakade för att inte få snöbollar mellan tåran, vilket gör det svårt för hunden att gå. 

Meet The Team

Enkel o dubbel päls

IMG_2964.jpeg
IMG_2966.jpeg
IMG_3396.jpeg

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. LÄS MER

JAG FÖRSTÅR
bottom of page